fbpx

Kerek cserép, szögletes cserép, sík cserép, hullámos cserép, piros cserép, foltos cserép, beton cserép, kerámia cserép… és még sorolhatnám őket tovább, cserépből is pont ugyanannyi fajta van, és ahányan vagyunk, annyi félét gondolunk tetszetősnek.

De vajon kinek melyik a kedvenc, és milyen érvek szólnak a kiválasztott cserép mellett?

Hogy segítsünk a döntésben, néhány összefoglaló gondolat a legelterjedtebb tetőfedő anyagról:

Bátran állíthatom, hogy a legelterjedtebb tetőfedőanyag mindmáig a cserép. A kerámia- és a betoncserepek mindig lécezett tartószerkezetre kerülnek fel. A hagyományos égetett agyagcserép, azaz a kerámiacserép, illetve a betoncserép korszerű fajtái mutatósak, hosszú életűek, színtartósságuk jó, hiba esetén egyszerűen javítható a tető.

A kerámiacserép tradicionálisan divatos, évezredek óta bevált és mégis nagyon modern. Természetes alapanyagból készült környezetbarát építőanyag, mely tiszta természetes anyagokból: „föld – víz – levegő – tűz” készül. Nyersanyaga vályog, illetve agyag – vízzel keverve, hogy plasztikus legyen – levegővel szárítva – gázzal égetve. Környezetbarát gyártási folyamat, gond nélkül tárolható és újra felhasználható. Igen sokoldalú építőanyag: felújításokhoz és új építkezésekhez, nagy formaválasztékú paletta a nyugodttól a mozgalmasig, a klasszikustól a mediterrán-stílusúig. Gazdag színválasztéka a natúrtól az engóbozotton (színezett) át a mázasig lehetővé teszik az egyéni igények kielégítését is. A dupla fej- és oldalhornyolás a sajtolt kerámia tetőcserepeknél biztos és szorosan záródó fedést nyújt, mely nagyobb tömítettséget eredményez a víz, hó és por ellen.

A betoncserepek osztályozott kvarchomokból, nagy szilárdságú portlandcementből és vas-oxid alapú színezőanyagok arányos keverékéből készülnek. Felületüket a gyártók különféle bevonatok felvitelével teszik még védettebbé és egyben jellegzetes hatásúvá. A betoncseréppel fedett tetők egyszerűen kivitelezhetők, könnyen visszabonthatók, a cserepek újra felhasználhatók. Forma- és színválasztékuk egyre bővül, s felületi bevonataik is egyre változatosabbak lesznek. Bármely összetett formájú tető befedésére alkalmasak, ám a görbült tetőformák csak horony nélküli elemekkel és kettős fedéssel fedhetők be. Mivel a különböző betoncserepek egymásra takarása eltérő, ennek megfelelően kell kiválasztani az adott tetőhöz illő és megfelelő vízzárást biztosító betoncserépfajtát.

És ami nemrég robbant a köztudatba és szinte az újdonságok közé tartozik az a cserepes lemez. Cserepes lemez sajátossága, hogy mintázata igazi cseréptető látszatát kelti, ugyanakkor megfelel új épületek fedéséhez, valamint régi házak tetőfelújításához. Tartósságát az adja, hogy kiváló minőségű acélból készülnek, nagy terheléseket bírnak, nem repedeznek, nem törnek. Fontos tudnivaló, hogy a cserepes lemez – kialakításának köszönhetően – már 14 fokos tetőhajlásszögtől alkalmazható. A tetőszerkezet, amire felszerelhető – kialakítását tekintve – megegyezik a cserépfedéseknél alkalmazott 40 cm-enkénti lécezéssel. Ha valaki ez mellett teszi le a voksát, akkor egy olyan tetőt kap, amely könnyű, de tömör és erős. Egy négyzetméter tető gyakorlatilag csak 5 kg-ot nyom, ezért tetőfelújítás esetén a lemezt közvetlenül rá lehet helyezni egy palatetőre anélkül, hogy az alatta lévő szerkezetet meg kellene erősíteni.

Ha ezek után sikerült kiválasztani, hogy milyen alapanyagból szeretnénk a tetőnket, akkor még mindig nem végeztünk hiszen a ma piacra dobott cserepekből széles a formai kínálat. Ahogy már említettem az elején, szavazhat egy hullámos cserép mellett, vagy ha a parasztházak jellegét szeretnénk visszaidézni akkor dönthet egy hódfarkú síkcserép mellett, de ha egy modern házat szeretne viszont látni, akkor mindenképp egy szögletes síkcserepet javaslok.

A színválasztással kapcsolatban csak egy jó tanácsom maradt: Látogasson el hozzánk és nézze meg a gyártói színskálát, majd válassza ki tetőfalunkban az Önnek legmegfelelőbb színű, fajtájú és formájú cserepet!

Ha felkeltettem az érdeklődését a cserepek iránt, látogasson el ide!

Írta: Bank-Miseta Csilla

Vélemény, hozzászólás?